Vesimattoharjoittelun vaikutus hyppysuoritukseen

Vappu Alatalon ideoimassa projektissa tutkitaan vesimattoharjoittelun ja siinä tehtävien ylämäki-intervallien vaikutusta koiran takaosan voima- ja nopeuskapasiteetin lisäämiseen. Tutkimuksen ensimmäinen osa tuloksineen julkaistiin alkuvuodesta agi.fi-lehdessa nro 1. Tässä toisessa osassa tarkastellaan, miten takaosan voiman ja kehonhallinnan lisääntyminen näkyy koiran suorituksissa paitsi tutkimuksen mittausestesarjoilla, myös käytännössä kisaradoilla.
   
Alkutason selvittämiseksi koirien suoritusta on mitattu sähköisellä ajanotolla neljällä erilaisella hyppysarjalla (kaksi suoraa hyppysarjaa eri esteväleillä, kaarresarja sekä tiukka kääntyminen). Suoritukset on myös videoitu koirien kehonhallinnan ja hyppytekniikan analysoimiseksi.  Alkumittauksen jälkeen kaksi testikoiraa ovat käyneet kymmenen kertaa vesimattotreenissä. Verrokkikoirilla ei ole tehty vesimattotreeniä.  Sekä testi- etta verrokkikoirat ovat muuten treenanneet agilitya tavanomaisesti.

Loppumittauksessa suoritetaan alkumittauksen kanssa identtiset hyppysarjat sähkoisellä ajanotolla ja videoiden. Kunkin koiran alkumittauksen tuloksia verrataan loppumittauksen tuloksiin. Vertailussa käytetään seka sähkoisellä ajanotolla kellotettua suoritukseen kulunutta aikaa etta videoilta arvioiden hyppytekniikan laatua. Tärkeänä osana projektiin kuuluu myös testikoirien suorittamien agilitykilpailujen etenemä-ajan ja ratavirheiden analysointi ja vertailu ajalta ennen vesimattoharjoittelua ja sen jälkeen.

Projektin perimmäisenä tavoitteena on löytää tehokkaita treenimuotoja koiran nopeuden ja hyppykunnon kehittämiseksi agilityradalla. Vesimattotreenijakson alussa ja lopussa eläinfysioterapeutti Tanja Kotti tarkasti koirien fyysisen kunnon.

– – –

Vuokkoset Areena haluaa tukea tätä projektia ja tarjoaa hallin käyttöön veloituksetta. Kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan testejä.